Bothnian Coastal Route (BCR) är ett Interreg Aurora-projekt som syftar till att öka kännedomen om och efterfrågan på resor över Kvarken och runt Bottenviken. Projektet startade i början av 2023 och mycket har åstadkommits sedan dess.
I den första delen av projektet genomfördes en grundlig inventering av såväl kustens företag och attraktioner som vad de har att erbjuda. Arbetspaket 2 fokuserar på processerna för hållbar utveckling och kompetensuppbyggnad.
Projektteamet har hjälpt de deltagande företagen att ta de första stegen på sin egen lärstig mot hållbar utveckling och certifiering. Projektet respekterar de nationella hållbarhetsprogrammen och metoderna men ville också erbjuda fler verktyg för företagen att starta sin hållbarhetsresa. För att hjälpa till med detta arbete kunde projektet genom upphandling välja de två konsulterna Jeppe Klockareson från Fair Travel och Anu Nylund från Mood of Finland för att identifiera en metod som ska användas för Bothnian Coastal Routes hållbarhetsarbete.
– Vi ville skapa en metod som passar för BCR-området. Metoden för BCR:s hållbarhetsarbete kommer att stödja och komplettera redan befintliga program. Den kan vara det allra första steget som våra företag tar när de påbörjar sin process mot ett hållbart tänkesätt och beteende, säger Sari Kasvi, projektledare på BusinessOulu, en av partnerna i BCR-projektet.
Det har också arrangerats och arrangeras fortsättningsvis aktiviteter för att bygga upp kompetens och nätverk för företagen som deltar i projektet, bland annat benchmarking och studieresor. Avsikten är att finländska och svenska turistföretag skall kunna lära av och nätverka med varandra. Dessutom har företagen kunnat delta i workshoppar för kompetensuppbyggnad, produktutveckling och försäljningsworkshoppar, som hållits tillsammans med researrangörer. För företagen ordnades också i början av 2025 tillsammans med Kuulu, ett företag för digital marknadsföring, en serie webbinarier om användningen av AI i turistföretag.
Göra kustrutten mera synlig och känd
Projektets tredje arbetspaket handlar om marknadsföring. För att göra kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken mera synlig och känd har åtskilliga marknadsföringsaktiviteter genomförts. Bland annat byggdes och lanserades en särskild marknadsföringswebbplats för målgruppen researrangörer och incoming byråer (Destination Management Companies, DMC) www.bothniancoastalroute.com. Avsikten med webbplatsen är att förbättra synligheten för och kännedomen om området och lyfta fram lokal kultur och hållbara produkter.
– Webbplatsen utgör en viktig resurs för resebranschen och erbjuder förslag på rundturer, men du kan också skräddarsy dem genom att filtrera tjänster och produkter som finns tillgängliga i regionen, säger Erja Back, projektledare vid Visit Umeå, en av partnerna i BCR-projektet.
Hittills under 2024–2025 har projektteamet deltagit i fler än 16 försäljnings- och marknadsföringsevenemang och haft cirka 500 personliga möten med proffs inom resebranschen. Under workshopparna och olika platsinspektioner till BCR-området som arrangerats för aktörer i resebranschen, har ett genuint intresse upplevts för det gemensamma resmålet som också har gett resultat i form av konkret reseproduktion.
För att väcka och upprätthålla intresset för BCR-området har cirka 1300 proffs i resebranschen regelbundet fått nyhetsbrev om turer och destinationer längs kusten.
Ett samarbete med det Umeåbaserade företaget Best Of Scandinavia Incoming inleddes i början av 2025. Samarbetet innebar att en skräddarsydd och modifierbar rundtur runt Bottenviken och över Kvarken lanserades som en del av Best of Scandinavias utbud.
Genom målmedvetet och värdefullt arbete har projektet därutöver resulterat i att ett tiotal internationella företag som bedriver incoming verksamhet (DMC) och researrangörer har introducerat en reseproduktion till BCR-området för 2025 och/eller 2026.
– En viktig del i projektet är att etablera samarbeten med DMC-företag och researrangörer som både organiserar och säljer resepaket med fokus på områdets unika värden. Ett DMC-företag eller en incoming-byrå har rollen av en grossist som fungerar som återförsäljare till researrangörer genom att producera resor som är flexibla och kan skräddarsys för att möta kundernas önskemål. Oftast producerar och säljer en researrangör egna färdiga resepaket, säger Marianne Sjöström, projektledare för projektet Bothnian Coastal Route på Kvarkenrådet.
Insatser har också gjorts för att väcka mediernas intresse för Bothnian Coastal Route. Hittills har dessa ansträngningar resulterat i inlägg, artiklar och YouTube-filmer på engelska, tyska, franska och särskilt italienska. Bothnian Coastal Route fick mycket medieuppmärksamhet när den presenterades i italiensk media som ett nordiskt sommarresmål på “att-göra-listan” för bilresenärer. Fler än 20 mediekanaler berättade om BCR i texter och bilder.
Slutspurten kvar
Det är mindre än ett år kvar av projekttiden, men arbetet fortsätter. Projektteamet vill ytterligare bidra till att de lokala företagen får bättre förutsättningar för ekonomisk tillväxt genom att etablera ännu fler samarbeten med resebranschen i form av långvariga och hållbara affärsrelationer.
Med EU:s nya direktiv för miljöpåståenden (Green Claims Directive) på kommande, vill projektteamet också uppmuntra de lokala företagen att se möjligheterna som projektets process för hållbar utveckling och satsningarna på kompetensuppbyggnad ger för framtiden. Arbetet med BCR:s arbetsmetod för hållbarhet har nyligen inletts i projektet.
Innan sommaren ser projektteamet fram emot att dela med sig av den nyligen påbörjade utvärderingen av BCR-området för matresor, ”Food Travel Assessment”. Utvärderingen kommer att ge viktiga insikter i nuläget, möjligheter och potentiella utvecklingsstrategier för matturism i vår unika kustregion. Med hjälp av analysen vill projektteamet ytterligare lyfta fram nya möjligheter för de lokala företagen.
Projektets huvudsyfte är att öka kännedomen om BCR som en attraktiv resrutt för besökare och lokalbefolkning med sin enastående natur och sitt rika kulturarv och även att tillhandahålla en sund utgångspunkt för tillväxt och hållbar turism.
– Vi upplever att resultaten hittills återspeglas väl i både projektets huvudsyfte och förväntade resultat, avslutar Sjöström.
Läs mer om projektet Bothnian Coastal Route HÄR och HÄR.
Läs mer om samarbetet med Best of Scandinavia HÄR.
Läs mer om Bothnian Coastal Route:s metod för hållbarhetsarbete HÄR.