Kvarken Unicollab
Budget: Projektets totala budget är 39 971 euro, varav 25 981 euro EU-finansiering via Interreg Aurora-programmet.
Projektpart: Kvarkenrådet EGTS (huvudpart, ensam stödmottagare).
Finansiärer: Interreg Aurora, Kvarkenrådet EGTS och Lapplands förbund.
Projekttid: 1.9.2024–31.5.2025.
Unicollab förstudien syftar till att hantera den ökande efterfrågan på specialiserad arbetskraft genom ökat samarbete mellan utbildningsinstitutioner över gränserna. Den snabba industriella utvecklingen i regionen kräver specialiserad arbetskraft, vilket innebär utmaningar för att utbilda nuvarande invånare och locka nya. Flera utbildningsorganisationer i regionen ser potentialen i ökat samarbete, men strukturella skillnader utgör hinder. Projektet syftar till att identifiera gemensamma mål och utmaningar för att skapa grund för framtida projekt och åtgärder där samordning och samarbete kan ske.
Under Kvarken Unicollab förstudiens gång jobbar Kvarkenrådet tillsammans med Umeå universitet, Mittuniversitetet, Vasa universitet, Svenska Handelshögskolan Hanken och Vaasa University of Applied Sciences. Kvarkenrådets övriga medlemmar kommer bjudas in att medverka vid sessionerna.
Kortfattat om projektet:
- Utmaningar och möjligheter: Den snabba industriella utvecklingen i Kvarkenregionen kräver specialiserad arbetskraft, vilket innebär utmaningar för att utbilda nuvarande invånare och locka nya.
- Utbildningssamarbete: Flera utbildningsorganisationer i regionen ser potentialen i ökat samarbete, men strukturella skillnader utgör hinder.
- Projektets mål: Projektet syftar till att identifiera gemensamma mål och utmaningar för att skapa grund för framtida projekt och åtgärder där samordning och samarbete kan ske.
- Arbetsstruktur: Projektet är organiserat som ett enda arbetspaket med fyra sessioner/workshops, var och en med ett specifikt mål och prioritet.
- Förväntade resultat: Varje möte förväntas leda till identifiering av samarbeten inom respektive område (forskning, utbildning, samverkan).
Projektet ligger helt i linje med Kvarkenrådets antagna strategi. En av de fem fokusområden är kompetens och lärande. I strategin beskrivs det enligt följande:
”För att möta dagens och framtidens behov och möjligheter behöver vi stärka den allmänna kunskapen om hur viktig den moderna export- och industripolitiken är för den fortsatta utvecklingen i vår region, såväl inom politik och förvaltning som hos befolkningen generellt. Den gränsöverskridande kompetensutvecklingen och utbytet inom alla utbildningsnivåer och branscher i regionen behöver pågå kontinuerligt och ständigt ligga i framkant.
I Kvarkenregionen finns i dagsläget ca 90 000 universitets-, högskole- och yrkeshögskolestuderande. Det är således centralt att ytterligare intensifiera samverkan mellan universitet och högskolor inom Kvarkenregionen, liksom även kunskaps- och erfarenhetsutbytet inom och mellan initiativ och projekt i regionen.”