27 / 03 / 2025

FAIR 2:s slutmöte i Karleby – Nyckelinsikter om hållbart regionalflyg i Norra Norden

Den 12–13 mars 2025 samlades aktörer från Norra Norden, med representanter från både Kvarkenregionen och Luleå, i Karleby för slutmötet i FAIR 2. Projektet har haft som mål att analysera efterfrågan för hållbar regionalflygtrafik i regionen. Under mötet summerades projektets viktigaste resultat, framtida möjligheter diskuterades och deltagarna reflekterade över hur arbetet kan tas vidare efter projektets avslut.

Slutresultaten från FAIR 2 bekräftar att det finns en positiv inställning till hållbart flyg, men att de flesta rutter sannolikt behöver offentlig upphandling eller annan stödstruktur för att vara kommersiellt hållbara, åtminstone initialt. Betalningsviljan är relativt hög, särskilt hos företag, och de mest efterfrågade rutterna är:

Umeå – Vasa
Skellefteå – Karleby-Jakobstad
Luleå – Uleåborg
Sundsvall – Vasa

– Genom att kombinera data, intervjuer och enkäter har vi fått en tydlig bild av var efterfrågan är som störst och vilka faktorer som påverkar betalningsviljan. Nu har vi ett konkret faktaunderlag för att inleda dialoger om upphandling och test av nya rutter, säger Isak Brändström, projektledare vid Tyréns för Kvarkenrådet EGTS.

Den 12–13 mars 2025 samlades aktörer från Norra Norden, med representanter från både Kvarkenregionen och Luleå, i Kokkola för slutmötet i FAIR 2.

Fördjupad analys under projektförlängningen

För att komplettera tidigare studier och fördjupa analysen förlängdes FAIR 2 till mars 2025. Under förlängningen genomfördes:

  • En business survey – där 260 företag i Sverige och Finland kartlade sina resvanor och betalningsvilja för hållbart flyg.
  • En sammanfattad efterfrågestudie – en mer tillgänglig version av tidigare analys, riktad till beslutsfattare.
  • Sales material – en presentation riktad till operatörer och investerare med fokus på affärspotentialen.

Dessa leveranser ger ett konkret underlag för fortsatt dialog med flygbolag, offentliga aktörer och investerare om nästa steg för hållbara flygförbindelser i regionen.

Slutmötets program och värdar

Slutmötet i Kokkola organiserades av projektets samordnare Kvarkenrådet i samarbete med staden Karleby och andra regionala aktörer. Programmet inkluderade en genomgång av industriella investeringar och grön omställning i regionen, inklusive ett besök i Kokkola Industrial Park (KIP). Hycamite presenterade sin teknologi för att minska koldioxidutsläpp, och Trafikverket i Sverige redogjorde för hur offentlig upphandling kan spela en roll i utvecklingen av hållbara flygförbindelser.

– Offentlig upphandling spelar en avgörande roll för att säkra flygförbindelser i glesbefolkade delar av landet. Med förslagen i den statliga utredningen i Sverige kan kommuner och regioner få större inflytande över både befintliga och nya linjer, berättade Jean-Marie Skoglund från Trafikverket under sitt anförande.

Under mötet presenterades även insikter från New North-projektet, som har analyserat de senaste teknologiska framstegen inom hållbart flyg.

– Den tekniska utvecklingen inom elflyg går snabbare än många tror, men det kommer inte att ske av sig självt. Regionen har en unik möjlighet att vara tidigt ute, särskilt där avstånden är långa och alternativen begränsade. Men för att lyckas krävs strategiska satsningar och samverkan mellan offentliga och privata aktörer, konstaterade Mikael Bergström, strateg på Länsstyrelsen Västerbotten och New North-projektgruppens representant under mötet.

Nästa steg – från studier till handling

Mötet markerade avsslutningen på projektet FAIR 2 men också starten på nästa fas, där resultaten ska omsättas i praktiska initiativ. Diskussioner och idéinsamling för nya projekt pågår, och i nästa skede väntas dioaloger inledas med flygoperatörer, investerare och offentliga aktörer för att undersöka hur regionala flygförbindelser kan utvecklas med stöd av offentlig upphandling och innovativa affärsmodeller.

– Resultaten är värdefulla för att de visar att det finns både positiva attityder och betalningsvilja, men att efterfrågan kanske inte är tillräckligt hög för att de flesta rutter ska vara kommersiellt lönsamma från start. Detta indikerar ett behov av offentligt stöd, berättar Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet EGTS.

Det gränsöverskridande samarbetet har varit en nyckelfaktor i projektet, fortsätter Lindström.

– De rutter som har störst potential för att ta tillvara ny flygteknik är just de mellan Sverige och Finland, där naturliga avstånd och geografiska förhållanden gör flyg till ett kompletterande alternativ i det gränsöverskridande transportsystemet.

Bekanta dig rapporterna framtagna i FAIR 2: 
FAIR 2 demand study
FAIR 2 demand study – short version
FAIR 2 sales material 
FAIR 2 and New North video campaign report

Om FAIR 2 

FAIR 2 (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation 2) är ett samarbetsprojekt mellan aktörer i Kvarkenregionen och Luleå med syfte att analysera efterfrågan på hållbart regionalflyg i denna gemensamma region, som i projektet kallats Norra Norden, och skapa underlag för framtida satsningar. Projektet har medfinansierats av Interreg Aurora.

Mer information finns på: https://www.kvarken.org/projekt/fair2/
Projektets rapporter och analyser finns tillgängliga på samma sida.